window.googletag = window.googletag || { cmd: [] }; window.googletag.cmd.push(function () { window.googletag.pubads().enableSingleRequest(); window.googletag.pubads().disableInitialLoad(); }); Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Juraj Slafkovský s tvrdou kritikou SZĽH a pomerov na Slovensku: Každý sa bojí o tom hovoriť

MONTREAL - Talentovaný slovenský hokejista Juraj Slafkovský sa v rozsiahlom rozhovore pre periodikum The Athletic okrem iného kriticky vyjadril na adresu SZĽH a tiež pomerov v slovenskom hokeji.
Juraj Slafkovský (vpravo) a Marshall Rifai v pästnom súboji.
Juraj Slafkovský (vpravo) a Marshall Rifai v pästnom súboji. Zdroj: TASR/AP - Evan Buhler
Zdieľajte:

"Môžem hovoriť o tolkých s**čkách na Slovensku, ktoré chcem zmeniť, ale nebudem,..." začal tvrdú kritiku 20-ročný útočník Montrealu Canadiens a v ostrých slovách pokračoval ďalej.

Veci sa musia zmeniť

"V Slovenskom hokejovom zväze sa musí pár vecí zmeniť, aby sme boli opäť úspešní," povedal. "Pretože mám pocit, že sme získali olympijskú (bronzovú) medailu (v roku 2022) a ľudia sú s týmito vecami spokojní, ale bolo to šťastie, pretože tam neboli žiadni hráči z NHL. Buďme úprimní, túto medailu by sme nezískali, keby mal každý svoj kompletný tím. Ale sme spokojní s týmito maličkosťami. ... Myslíme si, že robíme veci správnym spôsobom, ale nerobíme to. Len sa tak tvárime. A my sa snažíme ľuďom predať, že robíme veci správnym spôsobom tým, že presadzujeme tieto falošné výsledky," pokračoval kriticky Slafkovský pre The Athletic.

"Samozrejme, že je to najväčšia vec, aká sa mi kedy stala, že som vyhral olympijskú medailu, ale treba byť k sebe úprimný," dodal k téme OH.

Prečítajte si aj

Slovenský hokejista Ondrej Molnár.Zničil mu sľubnú kariéru skrat na hokejbale? Slovenský talent nečakane opúšťa zámorie

Slafkovský ďalej uviedol, že si myslí, že hokej na Slovensku potrebuje veľké zmeny, pretože nemá dostatok kvalitných trénerov a že rozhodnutia sa často robia z nesprávnych dôvodov a rozhoduje kto je otec hráča alebo kto koho pozná a nie to, kto ako vie hrať.

Keď mal Slafkovský 12 rokov, dal sa Slafkovského otec dokopy so skupinou ďalších rodičov a vytvorili elitný výberový tím, ktorý cestoval na turnaj v Québec City a ďalšie severoamerické podujatia. Osem hráčov, ktorí sa zúčastnili tohto programu, bolo draftovaných v roku 2022 alebo 2023 a ďalší bol podpísaný ako nedraftovaný voľný hráč. V roku 2024 bol zo Slovenska draftovaný jeden hráč.

"Povedzme, že všetci hráči, ktorí boli draftovaní, prešli týmto tímom," povedal Slafkovský. "Takže to o niečom svedčí, nie?"

Dôvod, prečo otcovia dali dokopy tento vybraný tím, bolo podľa Slafkovský dostať deti z hokejového systému a rodinkárstva, ktoré ho definuje. Jedným z príkladov, ktoré uviedol, sú národné programy U16 a U17, ktoré organizujú letné kempy, odmietajú pozvať hráčov, ktorí hrajú v zámorí v Severnej Amerike, pretože, ako povedal, „ľudia, ktorí to vedú, sa boja, že ich vlastné dieťa nebude hrať.

"Na Slovensku je to všetko o známostiach. Vidím to a každý sa bojí o tom hovoriť," dodal s vážnosťou Slafkovský na adresu pomerov v slovenskom hokeji.

Aké boli teda známosti Slafkovského?

"Ja? No, mohol som hrať hokej, to bola moja známosť,“ povedal. "Neexistovala pre nich žiadna možnosť, pretože som sám vedel, ako hrať."

Riešením je podľa Slafkovského akési „osvieženie“ Slovenského zväzu ľadového hokeja. "Asi potrebujeme viac ľudí, ktorí budú pracovať pre zväz, ale nikto preň pracovať nechce. Myslíte si, že Hossa chce pracovať pre zväz? Nie. Gáborík? Nie. Je to kvôli niektorým ľuďom, ktorí tam už sú, robia si to po svojom tak, že z toho ťažia oni a nie slovenský hokej. To je môj názor." zakončil ostrú kritiku slovenského hokeja Slafkovský.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články